تبصره ماده ۱۰۰ به صاحبان مشاغلی که سال گذشته حداکثر تا ۱۵۰ برابر سقف معافیت مالیاتی (۱۸ میلیارد تومان) فروش کالا و یا ارائه خدمات داشته و هیچ گونه فعالیت خارج از شمول این قانون نداشته باشند، اجازه میدهد تا از ارائه اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات به صورت علی الحساب معاف شوند.
اکسپورتنا: مهدی موحدی رئیس مرکز تنظیم مقررات و سخنگوی سازمان امور مالیاتی گفت: همان طور که سازمان امور مالیاتی اعلام کرده بود و در خبرها آمده ۱۵ مرداد پس فردا آخرین مهلت تکمیل اظهارنامه صاحبان مشاغل و استفاده از مزایای تبصره ماده ۱۰۰ است که این تبصره ماده ۱۰۰ چه مزایایی دارد، کدام یک از مشاغل میتوانند از آن استفاده کنند و میتوانند از چه مشوقهایی استفاده کنند.
یک نکته دیگر که امروز در برنامه صحبت خواهیم کرد در خصوص سامانه مؤدیان از سال ۹۸ میدانید که تصویب شد، در برنامههای متعددی تقریبا از سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ درباره آنها صحبت میکنیم که چه کسانی مشمول هستند که باید صورتحساب الکترونیکی صادر کنند که اگر این کار را انجام ندهند چه اتفاقی برایشان میافتد، کدام یک از صاحبان مشاغل الان باید صورتحساب الکترونیکی صادر کنند، تا چه میزان از فروش باید این اتفاق بیافتد در سال ۱۴۰۳ و همه سوالات دیگری که در این برنامه به آن پاسخ خواهیم داد.
وی افزود: میتوانیم الان ادعا کنیم که وضعیت سامانه مؤدیان و وضعیت تکمیل سامانه مؤدیان یک پیشرفت قریب به صد درصد را دارد تجربه میکند به این معنا که سامانه مؤدیانی که بایستی قابلیت دریافت صورتحسابهای الکترونیک را از مؤدیان مشمولشان میداشت، از این قابلیت برخوردار است و میتواند دریافت صورتحسابهای الکترونیک را به خوبی انجام دهد.
به گفته این مقام مسئول در سازمان امور مالیاتی، همین الان که خدمت شما گزارش میدهم، تقریبا قریب به ۱۸۷ هزار و ۴۲۴ مؤدی حقیقی و حقوقی صورتحسابهای الکترونیکی به سامانه ما ارسال میکنند که از این میان تقریبا حدود ۱۴۸ هزار و ۳۷۱ مؤدی، مؤدی شخص حقوقی است و حدود ۴۰ هزار مؤدی هم مؤدی شخص حقیقی است که به ارسال صورتحسابهای الکترونیک میپردازد.
وی اظهار داشت: قریب به ۲ میلیارد و ۵۰۰ هزار صورتحساب به شکل تجمیعی توسط مؤدیان ما به سامانه مؤدیان ارسال شده که این پیشرفت، پیشرفت بسیار بسیار خوبی است به نظر بنده، اگر ما بخواهیم یک کمی تخصصیتر به این حوزه نگاه بیندازیم، اشخاص حقوقی که دارند ارسال صورتحساب میکنند نسبت به کسانی که صورتحساب فروش دارند اصطلاحاً به عنوان یک مؤدی بالقوه صورتحساب فروش دارند اگر بخواهیم این نسبت را بگیریم، این نسبت تقریبا بین اشخاص حقیقی و حقوقی اگر بخواهیم بگوییم قریب به ۷۰ درصد است یعنی ۷۰ درصد مؤدیانی که به طور بالقوه در دورههای گذشته مالیات بر ارزش افزوده دارای صورتحساب فروش بودند و اطلاعات در نزد سازمان امور مالیاتی داشتند الان دارند از طریق صورتحسابهای الکترونیک و از طریق سامانه مؤدیان صورتحساب هایشان را دارند برای ما ارسال میکنند.
موحدی گفت: اگر از جهت سهم مبادلات هم بخواهیم بگویم که چه سهمی از مبادلات را این شکل میدهد، ما برای اولین دوره در دوره چهارم سال ۱۴۰۲ یعنی دوره چهارم مالیات بر ارزش افزوده سال ۱۴۰۲ برای اولین دوره سامانه مؤدیان به مرحله بهره برداری رسید یعنی آن صورتحسابهای الکترونیکی که مؤدیان ارسال کرده بودند در اظهارنامه پیش فرضشان قرار گرفت، اگر بخواهیم آن را مبنا قرار دهیم بیش از ۴۰ درصد فروشهایی که اظهار شده توسط مؤدیان مستند به صورتحسابهای الکترونیک بوده و حدود بالغ بر ۳۳ درصد خریدها مستند به صورتحسابهای الکترونیک بوده که به نظر بنده پیشرفت بسیار خوبی را شاهدش هستیم و ان شاءالله در دورههای آتی و این دورهای که شروع شده یعنی دوره اول مالیات بر ارزش افزوده سال ۱۴۰۳ ان شاءالله شاهد پیشرفت بیشتری خواهیم بود.
سوال: چقدر از حقیقی و حقوقیها آمار هست که نپیوستند و صورتحساب الکترونیکی تا الان صادر نکردند؟
موحدی: ما، چون سه نوع صورتحساب الکترونیکی داریم، اگر مبنای سامانه مؤدیان را به این شکل بگیریم، صورتحساب نوع یک، که واجد مؤلفههای هویتی خریدار هم هست، صورتحساب نوع دو، که اطلاعات مربوط به اقلام کالا هست، اما واجد مؤلفههای هویتی و اقلام هویتی خریدار نیست و صورتحساب نوع سه، که این صورتحساب همان رسید دستگاههای پُزی است که افراد دارند از آن استفاده میکنند. اگر ما هم صورتحسابهای نوع یک، نوع دو و نوع سه را بخواهیم در نظر بگیریم ما اطلاعات مربوط به فاکتورهای نوع سه یا صورتحسابهای نوع سه که صورتحسابهای دستگاههای کارتخوان باشد از بانک مرکزی سامانه مؤدیان دارد دریافت میکند. بنابر این یک عدد بالای ۹۰ درصد را ما شاهدیم که ملحق شدند به سامانه مؤدیان اگر بخواهیم بگوییم.
سوال: این برخط است یا نه؟
موحدی: بله به شکل روزانه و برخط این در اختیار سازمان امور مالیاتی دارد قرار میگیرد.
اگر صرفا صورتحساب نوع یک و نوع دو را بخواهیم لحاظ کنیم که البته این محدود میشود به مؤدیانی که فقط از این نوع صورتحسابها استفاده میکنند، آن عددی بود که عرض کردم یعنی حدود قریب به ۷۰ درصد مؤدیان نسبت به مؤدیان بالقوه ما مؤدیانی هستند که ارسال صورتحسابهای الکترونیک دارند از نوع یک و دو.
سوال: یعنی حدود ۳۰ درصد میماند که صورتحساب صادر نمیشود، چرا؟
موحدی: بله ما پیش بینی میکنیم که این ۳۰ درصد به اقتضا زمان و به اقتضا شرایطی که داریم برای آنها فراهم میآوریم، آموزشهای مختلفی که داریم در اختیارشان قرار میدهیم، میزخدمتهایی که در اختیارشان قرار دادیم، ابزارهای مختلفی از جمله به کارگیری شرکتهای معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی و شرایط را تسهیل کنیم برای این که اعتماد کنند این افراد که بیایند و آن ارسال صورتحساب هایشان را از طریق سامانه انجام دهند.
سوال: دولتیها چرا اصلا نیامدند؟
موحدی: من آخرین آماری که امروز داشتم چک میکردم، دولتیها پیشرفت بسیار خوبی داشتند، بخش قابل توجهی از شرکتهای دولتی و شرکتهای بورسی را ما شاهد هستیم که ملحق شدند.
سوال: آنهایی که نیامدند؟
موحدی: تعداد بسیار بسیار کمی هستند که البته عموما کسانی هستند که شاید چه بسا به واسطه مشکلاتی که در ارسال صورتحساب خود آنها دارند نه این که سامانه مؤدیان داشته باشد بلکه خودشان احساس میکنند که نمیتوانند صورتحساب بزنند شاید چه بسا عدم آگاهی در این بین وجود دارد مثل عدم اجرای تبصره ۵ ماده ۱۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده و … که ممکن است که با چنین مشکلاتی مواجه باشند.